محصولی در سبد ندارید.
ام دی اف

ام دی اف چیست
امدیاف {{انگلیسی|MDF}} مخفف واژهٔ "تخته فیبر با چگالی (دانسیتهٔ) متوسط" {{انگلیسی|Medium-density fibreboard}} است که جزو فراوردههای چوبی محسوب میشود. ام دی اف نوعی تخته فیبر است که به روش خشک تولید میگردد. [[دانسیته|چگالی (دانسیتهٔ)]] آن بین ۶۵۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم بر [[متر مکعب]] است.
ام دی اف را پس از تولید میتوان روکش نمود. روکشهای تزیینی، علاوه بر زیبایی، به دوام و کاربرد آن در محیطهایی مانند [[آشپزخانه]] کمک میکند. روکش ملامینه متداولترین نوع روکش برای ام دی اف است که در آن فرایند کاغذ نقشدار آغشته به چسب با فشار و حرارت پرِس برروی تخته چسبانده میشود.
این محصول ضمن دارا بودن خواص شبیه سایر اوراق فشردهٔ چوبی، دارای برخی خواص برتر نیز هست که باعث ارتقای بازار آن در بین سایر اوراق فشردهٔ چوبی مانند تخته خُردهچوب ([[نئوپان]])، تختهلایه، تخته فیبر سخت و... شدهاست. درواقع، این محصول ام دی اف ابتدا بهعنوان جایگزین اوراق فشردهٔ چوبی مطرح بوده و سپس در کاربردهای جایگزینِ چوب نیز بهکار رفتهاست. در حال حاضر، دامنهٔ کاربردهای آن روزبهروز درحال افزایش است.
* خصوصیات فیزیکی و مکانیکی بالا
* دامنهٔ وسیع دانسیته (چگالی = وزن مخصوص)، ضخامت و ابعاد ام دی اف قابل تولید
* قابلیت ابزارخوری، [[ماشین کاری|ماشینکاری]] و سنبادهزنی
* سطوح صاف و متراکم
* قابلیت [[شکل پذیری|شکلپذیری]] و لبههای صاف
* عدم وجود معایب چوب
* پروفیل دانسیتهٔ یکنواخت و همگن
* قابلیت انجام روسازیهای مختلف همچون انواع روکشیهای چوبی و غیرچوبی، رنگآمیزی و غیره
* پایداری ابعاد و مقاومت در برابر فشرده شدن
* زیبایی ظاهری، طبیعت ملایم و ظریف و حالات شبیه به چوب
* قیمت مناسب
تولید انواع مختلف این محصول در جهان دامنهٔ کاربرد آن را بسیار وسیع کردهاست. امروزه میتوان تخته فیبرهای نیمهسنگین ام دی اف بسیار متنوعی ازجمله تختههای سهلایه یا یکنواخت و همگن، تختههای نازک و ضخیم در ابعاد مختلف، تختههایی با فرم [[آلدئید]]، کمفرم آلدئید یا بدون فرم آلدئید، تختههای تبدیل به سایز شده، روکششده، لبهچسبانده، [[نقش برجسته|نقشبرجسته]]، قالبگیریشده، ابزارخورده، پروفیلشده، با دانسیتههای بسیار متنوع (کم یا زیاد)، مقاوم در برابر رطوبت، آب، آتش، قارچ، حشره و... را در بازارهای جهانی یافت.
نیاز بازار از طریق واردات تأمین میشود. امدیاف وارداتی به هر دو صورت خام و روکش شده میباشد و عمدتاً از کشورهای ترکیه، اندونزی، روسیه، اسپانیا، ایتالیا، آلمان، اتریش، فنلاند و... وارد میشوند. البته محصولات ترکیه و اندونزی بهدلیل قیمت کمتر نسبت به سایرین و کیفیت نسبتاً قابل قبول طرفداران بیشتری در بازار فعلی ایران دارند.اخیراً دولت برای حمایت از تولید کننده داخلی سیاست آنتیدامپینگ اتخاذ کرده و برای ورود محصولات ساخت ترکیه محدودیت قایل شده است.
در سال ۱۳۸۲ مقدار ۱۲۴٬۲۰۱ متر مکعب تخته صنعتی فشرده با [[جرم مخصوص]] متوسط وارد شده که نسبت به سال ۱۳۸۱، ۹۶٪ افزایش داشتهاست. از این مقدار واردات، ۵۳٪ بهصورت خام و ۴۷٪ روکششده بودهاست. این درحالی است که واردات روکش، ۱۰۷٪ نسبت به سال ۱۳۸۱ افزایش یافتهاست.{{سخ}} در ایران، شرکتهای بسیاری توانایی روکش کردن نئوپان و امدیاف خام را دارند. اکثر این شرکتها اقدام به وارد کردن امدیاف خام نموده و پس از روکش کردن به بازار عرضه میکنند. روکشهای مصرفی در ایران اغلب از نوع Foil Finish و PVC میباشند. لکن متاسفانه نوع روکش ایرانی بسیار زودتر از نوع ترک از بدنه جدا میشود.( تا این لحظه اینطور بوده )
تخته فیبر نیمه سنگین فارغ از خصوصیات و ویژگیهای آن( امدیاف معمولی و یا خاص) در صنعت به صورتهای خام یا روکش شده استفاده میشود. موارد کاربرد امدیاف به صورت خام اندک بوده و معمولاًٌ در بازار نهایی مصرف [[کالای ساخته شده]] از تخته فیبر نیمهسنگین، ازامدیاف روکششده و یا رنگشده استفاده شدهاست. روشهای استفاده از تخته فیبر نیمهسنگین بهطور خلاصه در ذیل آمدهاست:
* ورقهای خام (بدون روکش)
* ورقهای روکششده و لبههای ابزارخورده
* پروفیلهای روکششده
* چسباندن پروفیلهای امدیاف روی صفحات
ابعاد امدیاف بهطور معمول عبارتند از (ابعاد به میلیمتر است):
* ۴۱۰۰×۱۸۳۰
* ۳۶۶۰×۱۸۳۰
* ۲۴۴۰×۱۸۳۰
* ۲۴۴۰×۱۲۲۰
البته اغلب سایزهای وارداتی از ایتالیا ۴۱۰۰×۲۱۰۰ و از کشور اتریش ۲۸۰۰×۲۰۷۰ و ۲۶۰۰×۲۰۷۰ میباشند.
ضخامتهای تولیدی و معمول نیز بهصورت ۳، ۴، ۶، ۸، ۱۰، ۱۲، ۱۶، ۱۸، ۲۰، ۲۵، ۳۲ و ۳۸ میلیمتر است. طبق اظهار دبیر انجمن چوب ایران تقاضا برای امدیاف بهطور تخمینی بالغ بر ۱۴۰هزار تُن در سال میباشد. در بازار ایران در حال حاضر ابعاد بزرگتر طرفدار بیشتری دارد. با توجه به اینکه ضخامتهای مختلف هر کدام کاربرد خاص خود را دارند ولی ضخامتهای کمتر در حد ۳ میلیمتر که معمولاً برای درب سازی استفاده میشوند و ضخامتهای بالاتر در حدود ۱۲، ۱۶ و ۱۸ میلیمتر از خریدار بیشتری برخوردار است. البته درمورد خریدار جزئی امدیاف روکششده رنگ روکش نیز نقش زیادی دارد.
انواع امدیاف با خواص ویژه
بهطورکلی میتوان تخته فیبرهای نیمهسنگین را ازنظر خواص و ویژگیهای آنها در دو گروه، تخته فیبر نیمهسنگین با خواص معمولی و یا خواص ویژه طبقهبندی کرد:
تختههای صنعتی خاص دارای ویژگیهایی علاوه بر مشخصات معمول امدیاف هستند که با اِعمال تغییرات در پروسه تولید، با استفاده از چسبهای مختلف یا [[مواد افزودنی]] گوناگون تولید میشوند. بعضی از انواع امدیافهای خاص و موارد استفاده آنها به شرح زیر هستند.
از سایر موارد کاربرد امدیافهای نازک عبارتند از دیوار کوبها، پوششهای سقف، غرفههای نمایشگاهی، صنایع اتومبیل سازی، [[رویه لاستیک]] زاپاس(یدک) پشت صندلی، رویهٔ در، تولید تختههای انحنادار و... میباشد
طبق استاندارد EN-۶۲۲-۵ دو نوع کلاس برای اینگونه تختهها وجود دارد. یکی امدیاف.H برای استفادههای عمومی در محیط مرطوب و دیگری امدیاف.HLS که برای استفاده اوراق متحمل بار در محیط مرطوب میباشد. موارد استفادهامدیاف مقاوم در برابر رطوبت عبارتند از مبلمان حمام و دستشویی، کابینت دور ظرفشویی، کفپوشها، پنجرهها، پلهها، پروفیلهای خاص و...
درواقع با اضافه کردن فیبر، چسب و فشار درحین پروسه تولید اوراق سنگین تر تولید میشود، افزایش دانسیته قابلیتهای ماشین کاری و سطح سازی (رنگ، روکش و...) را افزایش میدهد و نیز خصوصیات مکانیکی و فیزیکی امدیاف نیز بهبود مییابد. از موارد استفاده این نوع امدیافهای سنگین (HDF) عبارتند از کفپوشها، پلهها، قفسههای صنعتی، میز کار و...
سازنده مبلمان صفحهای
سازندهٔ مبلمان صفحهای در اصطلاح به [[نجار]] یا [[درودگری|درودگری]] گفته میشود که به فنون نجاری آگاهی داشته و مراحل کار نجاری متعارف را پشت سر گذاشته و در نهایت به کار با انواع صفحات فشرده چوبی روی آورده و بیشتر حجم کار خود را به ساخت سازههایی از جنس امدیاف و مشابه آنها اختصاص داده است. از آنجا که کار با ام دی اف دشواریهای نجاری سنتی را نداشته و آمادهسازی چوب قبل از نصب زمانبر نیست، بسیاری از نجارها به کار با ام دی اف روی آوردهاند. ازجمله راحتیهای کار با امدیاف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
*۱- وصل کردن قطعهها فقط با [[پیچ مونتاژ]] انجام میشود و نیازی به استفاده از [[چسب چوب]] ندارد.
*۲- در محل سر وصل قطعهها استفاده از روش وقت گیر و مشکل [[فاق و زبانه]] و انواع پیچیده آن وجود ندارد.
*۳- آماده سازی سطح کاربا [[رنده]] و [[سوهان]] و [[سبنباده]] و احیاناً [[رنگ آمیزی]] آن مطرح نیست.
*۴- تنوع در انواع قطعهها و ضخامت هر قطعه وجود نداشته و کار به مصرف چند نوع ورق با قطرهای مشخص محدود گشته است.
*۵- سرعت کار نسبت به روش سنتی بسیار بالا است.
*۶- تنوع انواع [[روکش|روکشهای]] امدیاف مشتریپسندتر است و زیبایی بیشتری به کار میدهد.
گرچه مانند هر موضوع دیگری، کار با امدیاف محدودیتها و مشكلاتی نیز دارد که میتوان به چند مورد آن اشاره نمود:
*۱- نیاز به [[اره]] کار بری با دور بالا و اندازه بزرگ و تجهیزات گران قیمت اتصال [[نوار پی وی سی]] .
*۲- در معرض [[ریزگرد|ریزگردها]] و غبار حاصل از برش ورق امدیاف قرار داشتن و عوارض ناشی از تنفس طولانیمدت آنها.
*۳- محدودیت در ساخت [[کلاف]] چوبی در موارد نیاز به پایههای چوبی منفرد. این مشكل را با بررسی و دیدن کارهای موجود در بازار میتوان براحتی متوجه شد. به نحوی که برای مثال ساخت پایههای میز ناهارخوری از وضعیت متعارف خارج شده و جای خود را به قوطیهای توخالی بیقواره و یا نبشیهای ورق دوبل حجیم دادهاست.
یک امدیافکار قادر است انواع کارهای زیر را تولید کند:
۱- [[کابینت سازی|کابینتسازیِ]] [[آشپزخانه]] و [[انباری]] و غیره
۲- [[میز مطالعه]] و [[میز ناهارخوری]]
۳- [[سرویس خواب]] و [[سرویس خواب کودک]] شامل [[تختخواب یک نفره]]، [[تختخواب دونفره]]، [[کمد کنار تختخواب]]، [[میز آرایش]] ([[میز توالت]])، [[قاب آیینه]]
۴- [[قفسه بندی|قفسهبندی]]
۵- [[کتابخانه]] در اندازهها و طرحهای مختلف
۶- ساخت طراحیِ فضای داخلی ([[دکوراسیون]])
۷- [[نیمکت]]
۸- جداسازی فضاهای اداری و خانهها ([[پارتیشن بندی|پارتیشنبندی]]).
یک امدیافکار برای انجام کار خود به [[ورق ام دی اف]]، لوازم کار و [[یراق]] مربوط به آن نیاز دارد.
منبع : wikipedia